Jak profesjonalnie wyposażyć pizzerię?
Data publikacji 5 czerwca 2020Jeśli marzy Ci się własna pizzeria serwująca najlepsze przysmaki w mieście, to warto znaleźć odpowiednie środki na realizację własnych marzeń. Wyposażając pizzerię, trzeba się zastanowić, co będzie nam potrzebne do tego, aby stworzyć idealne miejsce nie tylko dla klientów, ale również dla pracowników.
- Profesjonalny piec do pizzy
- Najpotrzebniejsze akcesoria kuchenne
Profesjonalny piec do pizzy
Żadne wyposażenie pizzerii nie obędzie się bez zakupu profesjonalnego piec do pizzy. To, jaki piec wybierzemy, zależy między innymi do wielkości lokalu, liczby przewidywanych gości oraz naszych możliwości finansowych. Piece do pizzy różnią się przede wszystkim rodzajem zasilania. Do wyboru mamy piece gazowe, elektryczne bądź na drewno. Do najtańszych modeli należą te gazowe. Nie zawsze można je zastosować ze względów technicznych – w lokalu zwyczajnie może nie być dostępu do gazu. Bezpieczniejszą opcją będą piece elektryczne, która odznaczają się także lepszą jakością. Są one najpopularniejsze wśród restauratorów, a także łatwe w obsłudze, co zdecydowanie docenią pracownicy. Decydując się na elektryczny model, wybierzmy ten z dużą liczbą grzałek. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że pizza jest równomiernie upieczona.
Jeśli dysponujemy sporymi funduszami możemy sobie pozwolić na zakup profesjonalnego piec do pizzy opalanego drewnem. Jest to powrót do tradycji ponieważ właśnie tak wytwarzane są pizze we Włoszech, które niewątpliwie są stolicą tego smakołyku. Piece opalane drewnem wydobywają z potrawy niepowtarzalny smak oraz aromat. Pizza będzie znakomicie wypieczona, chrupiąca i po prostu pyszna. Są to jednak dość drogie urządzenia, które dodatkowo wymagają od pracowników doświadczenia. Przy takich piecach kucharz musi kontrolować wielkość płomieni, temperaturę oraz pamiętać o tym, aby dorzucać drewno. Piece te trzeba także porządnie czyścić, gromadzi się w nim sporo pyłu. Takich problemów nie ma w przypadku modeli zasilanych na gaz bądź prąd elektryczny. Są one znacznie łatwiejsze w obsłudze, co niewątpliwie wpływa na czas przygotowania potrawy.
Najpotrzebniejsze akcesoria kuchenne
W pizzerii potrzebne będą także różne akcesoria kuchenne. Niezbędny będzie specjalny mikser spiralny. Dzięki niemu ciasto będzie pulchne. Przyśpieszy on także pracę kucharzy, którzy nie będą musieli ręcznie ugniatać ciasta. Warto także zainwestować w profesjonalne wałkowarki. Te specjalne urządzenia pozwalają wyregulować grubość ciasta. Oczywiście żadna restauracja nie może funkcjonować bez profesjonalnego zestawu noży. Trzeba także pamiętać o deskach, łopatkach, blachach, sitkach, tarce do sera, dużych talerzach, sztućcach. Jeśli chcemy zaoferować klientom pizzę na wynos, to musimy nabyć różnej wielkości pudełka na pizzę.