Eko-opakowania do żywności — jak powstają?
Data publikacji 31 maja 2022Do pakowania żywności najczęściej wykorzystuje się tworzywa sztuczne, które po spożyciu produktu są zazwyczaj postrzegane jako bezużyteczny odpad. Niesłusznie, ponieważ właściwe podejście do produkcji opakowań może przynieść wiele korzyści dla środowiska. Opakowania z tworzyw sztucznych są nie tylko lekkie, elastyczne i higieniczne, ale także chronią produkt przed wilgocią, tlenem i stłuczeniem, wydłużając jego okres przydatności do spożycia. Ponadto, jeśli opakowanie zawiera surowce odnawialne, można je łatwo poddać recyklingowi, tzn. ponownie wykorzystać do produkcji nowych wyrobów.
Opakowania do żywności z tworzyw sztucznych na bazie biologicznej
Oprócz wszystkich wymagań technologicznych, jakie muszą spełniać opakowania wysokiej jakości, nowoczesne pojemniki jednorazowe powinny być także zrównoważone pod względem produkcji. Należy więc zadbać o to, by były one jak najbardziej przyjazne dla środowiska i po zużyciu poddane recyklingowi. Dlatego od kilku lat coraz częściej pojemniki na żywność produkowane są z materiałów pochodzenia biologicznego, które w dużej mierze składają się z surowców odnawialnych.
Opakowania do żywności z tworzyw sztucznych mogą także zastąpić materiały petrochemiczne w wielu innych obszarach zastosowań. Ze względu na swoją różnorodność już teraz obejmują one szeroki i wymagający pod względem technicznym zakres. W ten sposób ekologiczne opakowania przyczyniają się również do ochrony klimatu, zwłaszcza jeśli po ewentualnym recyklingu są np. wykorzystywane termicznie do wytwarzania energii. Inteligentne, nadające się do kompostowania opakowania na żywność oparte na biotechnologii mogą zatem pomóc zarówno producentom i sprzedawcom detalicznym, jak i samym konsumentom, w znacznym zmniejszeniu ich śladu węglowego.
Ekologiczne opakowania dla mniejszej ilości odpadów spożywczych
Co decyduje o tym, że tworzywa sztuczne pochodzenia biologicznego są tak interesującym materiałem wyjściowym do produkcji opakowań? Otóż materiały zawierające surowce odnawialne pochodzące z biomasy roślinnej lub recyklingu chemicznego to opakowania BIO. Oznacza to, że ich stosowanie pozwala na zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych, wytwarzanych bezpośrednio lub pośrednio przez produkt końcowy. Dodatkowo wiele rodzajów tworzyw ekologicznych stosowanych do produkcji opakowań ulega szybkiej biodegradacji. Dlatego są one klasyfikowane jako przyjazna dla środowiska alternatywa dla klasycznych opakowań plastikowych, które prowadzą do coraz większego zanieczyszczenia naturalnego, szczególnie środowiska wodnego.
Właśnie z tych powodów producenci opakowań coraz częściej poszukują jeszcze lepszych, innowacyjnych rozwiązań dla swojej branży. Coraz chętniej włączają je do swoich działań, aby pracować zgodnie z koncepcją gospodarki obiegowej, która minimalizuje negatywne skutki stosowania tworzyw sztucznych. Recykling przyczynia się do zrównoważonego rozwoju, który w praktyce opiera się na następującej zasadzie: im prostsza jest struktura materiału, tym łatwiej jest go zidentyfikować, posortować i ponownie wykorzystać.
Symbole na opakowaniach plastikowych
Na opakowaniach produktów, producenci umieszczają symbole tworzyw sztucznych, które dotyczą recyklingu i gospodarki odpadami. Znak trójkąta utworzonego z zielonych strzałek oznacza, że opakowanie może być ponownie wykorzystane. Natomiast produkty oznaczone zielonym listkiem są wynikiem strategii, której celem jest dążenie do gospodarki o obiegu zamkniętym.
Opakowania do żywności zawierające surowce odnawialne pochodzące z biomasy roślinnej lub z recyklingu chemicznego mają także znaczek BIO. To znaczy, że zostały wytworzone z materiałów nadających się do recyklingu dzięki odpowiedniej strukturze, której głównym składnikiem są poliolefiny (typu PE, PP) lub PET (przynajmniej 90%). Takie symbole recyklingu są coraz częściej umieszczane na opakowaniach z tworzyw sztucznych, w które została zapakowana żywność. Co więcej, ekologiczne opakowania jednorazowe dłużej utrzymują świeżość żywności.
Zatem przejście producentów opakowań na gospodarkę cyrkulacyjną oraz inwestycje w odpowiednią infrastrukturę umożliwią przetwarzanie odpadów na większą skalę i ponowne ich wykorzystanie w innych branżach. Proces ten umożliwia również producentom opakowań do żywności wytwarzanie produktów dla zupełnie nowych branż, takich jak przemysł budowlany, meblarski czy odzieżowy, w którym odpadom nadaje się drugie życie.