Z ziemi włoskiej
Data publikacji 24 sierpnia 2021Popularność kuchni włoskiej sprawiła, że dieta Polaków mocno się zmieniła. Cenimy szybkie potrawy pachnące aromatycznymi ziołami i świeżymi pomidorami, a różnorodność kultowych dań sprawia, że można śmiało eksperymentować z gotowaniem i stale się inspirować smakami. Niewątpliwie jednym z ważniejszych składników jest makaron durum. To baza dla wielu różnych potraw. Świetnie łączy się z warzywami, sosami oraz serami i jest punktem wyjścia do zdrowej kuchni. Dania makaronowe oprócz pizzy to fundament włoskiej kuchni – i nic dziwnego, że zarówno na wakacjach na południu Europy, jak i w polskich warunkach chętnie wybieramy te potrawy.
Najlepszy makaron durum
Makaron durum to baza dla wielu potraw kuchni włoskiej. Jest on zdecydowanie bardziej popularny na południu Europy niż na przykład ryż czy też kultowe u nas ziemniaki czy kasze. Przede wszystkim jest łatwo dostępny, tani i można go zrobić samodzielnie w domu. Choć przecież obecnie doskonały jakościowo i wartościowy makaron durum bez problemu kupimy w sklepie, a potrawy na jego bazie powstają szybko. Przede wszystkim to wyjątkowy dodatek do zup, sosów, sałatek czy też zapiekanek. Można go podawać na słodko i na słono, smażyć, gotować i zapiekać. Staje się sednem potraw i świetnie łączy się ze wszystkimi składnikami.
Zawsze „al dente”
Choć Włosi najczęściej przygotowują makaron w domu i zdecydowanie bardziej preferują świeże ciasto, to my sięgamy po sklepowe propozycje. Warto pamiętać o tym, że trzeba nitki czy świderki ugotować al dente – czyli tak, by dawały lekki opór zębom, były jędrne, a nie rozgotowane. Oczywiście czas przygotowania jest różny i zależy często od formy, wielkości i kształtu makaronu. Ten z pszenicy durum powstaje ze zmielonych twardych ziaren najwyższej jakości. Ma niższy indeks glikemiczny oraz więcej wartości odżywczych, więc chętnie sięgają po ten rodzaj osoby na diecie. Poza tym makaron durum się nie rozgotowuje i ma ciemniejszy kolor. Ci, dla których priorytetem jest zdrowe odżywianie, chętnie sięgają po makaron durum, który jest idealną bazą dla wartościowych i odżywczych potraw. Warto nim zastąpić produkty ze zwykłej pszenicy, bo jest dużo lepszą alternatywą. Ma szereg witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6), kwas foliowy oraz minerały takie jak żelazo, mangan, fosfor, cynk oraz miedź. Poza tym makaron durum zawiera także luteinę. To związek, który działa dobroczynnie na wzrok oraz eliminuje wolne rodniki – czyli wpisuje się świetnie w profilaktykę antynowotworową. Warto makaron łączyć z warzywami i przygotowywać pyszne oraz zdrowe dania, które pokocha cała rodzina.