Strona główna
Lifestyle
Tutaj jesteś
Lifestyle witryny

Witryny chłodnicze – czym są i gdzie znajdują zastosowanie

Data publikacji 2 marca 2022

Urządzenia chłodnicze różnych typów stosowane są obecnie powszechnie w handlu. Oczywiście większość z nich jest niewidoczna dla klienta. Wyjątek stanowią witryny chłodnicze. Czym są i jakie jest ich zastosowanie?

Witryny chłodnicze – podstawowe informacje

Witryny chłodnicze są urządzeniami służącymi zarówno do ekspozycji towarów, jak i do odpowiedniego przechowywania produktów wymagających niskich temperatur (od 2 do 8 stopni Celsjusza). Nie ma więc możliwości składowania w nich na stałe produktów zamrożonych, wymagających znacznie większego stopnia schłodzenia.

Ich zastosowanie ma więc ułatwić klientom dokonanie wyboru odpowiedniego towaru, przy zapewnieniu odpowiednich warunków jego przechowywania. Składowane i eksponowane w nich produkty są  przy tym bardzo różnorodne: od wyrobów cukierniczych, przez garmażeryjne, po mięso i przetwory z niego. Bardzo istotną kwestią jest więc wybór odpowiedniej formy witryny chłodniczej.

Jak dobrać odpowiednią witrynę chłodniczą?

Dobór odpowiedniej witryny chłodniczej jest elementem zależnym w dużej mierze od specyfiki prowadzonej działalności. Przede wszystkim należy w wielu wypadkach odróżnić sprzęt tego typu, stosowany w wielkopowierzchniowym handlu samoobsługowym, w którym klienci sami często będą sięgać po towar, od modeli stosowanych w lokalach z obsługą.

Urządzenia chłodnicze, stosowane w handlu wielkopowierzchniowym, mogą być stosunkowo wysokie – nie jest bowiem wymagany kontakt pomiędzy klientem a sprzedawcą stojącym za ladą. Inaczej jest z witrynami chłodniczymi, obsługiwanymi przez personel – muszą zapewnić odpowiedni dostęp tak kupującego, który musi mieć odpowiednią możliwość wyboru, jak i personelu. Ten ostatni musi wszak, kierując się wskazówkami konsumentów, sięgać po odpowiednie produkty i przygotowywać je do sprzedaży, podając lub pakując.

Witryny chłodnicze są przy tym stosowane w rozmaitych branżach, z których wiele ma swoją własną specyfikę. Niektóre z produktów sprzedawane są przy tym w opakowaniu, którego szczelność zapobiega przenikaniu zapachu. Inne, jak np. produkty wędzone, mogą powodować niemiłe odczucia klientów, jeżeli będą spoczywały w ladach i na witrynach chłodniczych z innymi wyrobami (np. cukierniczymi). Wymusza to stosowanie odrębnych urządzeń chłodniczych dla poszczególnych typów oferowanego asortymentu. Jest to aspekt niezwykle istotny dla każdego rodzaju przedsiębiorstwa handlowego.

Witryny chłodnicze stosowane są również na zapleczach – mają w takiej sytuacji ułatwiać szybkie pobieranie potrzebnych np. w gastronomii składników potraw. Nie są wówczas dostępne dla potencjalnych klientów.

Jak dbać o brodę w upalne dni

FCG

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?