Dieta bezglutenowa
Data publikacji 28 lipca 2022Coraz więcej osób dokonuje świadomych wyborów, jeżeli chodzi o produkty spożywcze. Zwracamy uwagę na zawartość tłuszczu w produktach, ilość cukru albo stosowane barwniki. Szczególną uwagę na skład produktów zwracają osoby, które nie tolerują glutenu. Na szczęście coraz częściej bez problemu można kupić specjalny chleb, makaron bezglutenowy, gotowe zupy, a nawet chipsy przeznaczone dla tej grupy klientów.
Nietolerancja glutenu
Szacuje się, że około 1% całej ludności zamieszkującej Europę nie toleruje glutenu. Przyczynami takiego stanu są nadwrażliwość na gluten, alergia na pszenicę albo choroba trzewna, czyli celiakia. Osoby takie czasowo albo na stałe muszą zrezygnować ze spożywania pokarmów zawierających gluten. Substancję te znaleźć można w każdej żywności, w której znajduje się pszenica i wszelkie jej odmiany. Są to więc różne wyroby zawierające mąkę pszenną: pieczywo, ciasto i makaron. Oprócz tego otręby, kiełki, niektóre kasze, piwo, płatki śniadaniowe i wiele innych.Warto zaznaczyć, że gluten mogą zawierać również niektóre kosmetyki, a nawet leki i dlatego należy uważnie studiować opisy wszystkich produktów.Każdy, kto nie toleruje glutenu, powinien wprowadzić do swojej diety takie produkty, które nie będą mu szkodzić jak ryż, makarony bezglutenowe, ziemniaki czy owoce morza. Czyli takie artykuły, które naturalnie nie mają w swoim składzie pszenicy.
Dieta bezglutenowa
W przypadku nadwrażliwości na gluten lub celiakię, stosowanie odpowiedniej diety jest niezwykle ważne. Należy wybierać nie tylko produkty bez glutenu jak makarony bezglutenowe czy specjalne pieczywo, ale także trzeba zwracać uwagę na to, by dieta była odpowiednio zbilansowana.Jedząc tylko wybrane produkty, narażeni jesteśmy na niedobory witamin, wapnia, cynku i żelaza. Dlatego w niektórych przypadkach warto zwrócić się do specjalisty w celu ustalenia odpowiedniej diety.Bardzo ważne jest jednak aby unikać produktów, w których mogą znaleźć się choćby śladowe ilości glutenu. Szukać należy artykułów, na których znajduje się znak przekreślonego kłosa oznaczający brak pszenicy w produkcie. Można go znaleźć między innymi na makaronach bezglutenowych czy pieczywie, ale także na parówkach, pierogach i słodyczach.Osoby nietolerujące glutenu, mogą dzisiaj dużo łatwiej niż kiedyś znaleźć dedykowane dla nich produkty. Wcześniej chory musiał sam zadbać o swoją dietę i był dużo bardziej narażony na niedobory niektórych składników w codziennych posiłkach. Współcześnie takie produkty jak specjalne ciasta, pieczywo czy makarony bezglutenowe są powszechnie dostępne.