Strona główna
Lifestyle
Tutaj jesteś
Lifestyle izotermiczne opakowania na żywność

W jaki sposób działają izotermiczne opakowania na żywność?

Data publikacji 6 września 2022

Styropian może być wykorzystywany do bardzo różnych celów. Najczęściej kojarzy nam się on z budownictwem, jednak jego użyteczność wykracza daleko poza tę branżę. Produkowane z jego użyciem są między innymi pojemniki na żywność. Z czego są wytwarzane i jakie posiadają zalety? Podpowiadamy.

Opakowania styropianowe na żywnosć – z czego są wykonywane?

Tego rodzaju pojemniki wykonuje się z polistyrenu spienionego. Granulki polistyrenu spieniane są poprzez podgrzanie ich parą wodną. Pozwala to uformować je w dowolny kształt. Powstające w ten sposób opakowania są lekkie i wytrzymałe. Powodem tego jest fakt, że EPS (jak nazywany jest polistyren spieniony) w 97% składa się z powietrza.

Wykorzystywany do przechowywania jedzenia styropian jest bezzapachowy, przez co nie wpływa na jego aromat. Jest on również ekologiczny, co ma duży wpływ na jego popularność w gastronomii. Można go z łatwością poddać recyklingowi. Do zalet EPS należy także duża odporność na bakterie, która sprawia, że nie musimy się martwić o jakość przechowywanej żywności. 

Warto wiedzieć, że branża gastronomiczna to nie jedyny obszar, gdzie wykorzystywane są opakowania styropianowe. Swoje zastosowanie znajdują one również przewożenia sprzętów RTV i AGD, a także transportowania części w branży motoryzacyjnej oraz budowlanej. 

Styropian – jakie posiada właściwości?

Główną właściwością styropianu jest termoizolacja. Opakowania wykonane przy jego użyciu wykorzystywane są do przechowywania zarówno zimnych, jak i ciepłych potraw. Produkty nie tracą na świeżości oraz nie zmieniają stanu skupienia. Bardzo często pudełka styropianowe wykorzystywane są przez firmy, które oferują dowóz jedzenia.

Styropian daje się dosyć łatwo kształtować, przez co pojemniki z niego wykonane spotkać możemy w różnych kształtach i rozmiarach. Charakteryzuje się on również wysoką szczelnością. Często wykorzystywany jest do przechowywania napojów. Dzięki jego właściwościom możemy mieć pewność, że ciecz nie przemoknie przez opakowanie. 

Ze względu na kontakt z jedzeniem opakowania ze styropianu muszą być bezpieczne. Zapewniają one dużą świeżość przechowywanym produktom. Warto odnotować, że pudełka styropianowe w przeciwieństwie do tekturowych nie przesiąkają zapachem jedzenia. Wszystkie te właściwości sprawiają, że jest on popularnym materiałem wykorzystywanym w gastronomii. Szeroki wybór styropianowych opakowań znaleźć można pod linkiem https://www.hirsch-porozell.pl/produkty/opakowania/pojemniki-na-zywnosc/.

Jak dbać o brodę w upalne dni

FCG

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?