Strona główna
Lifestyle
Tutaj jesteś
Lifestyle restauracja

Co jest najważniejsze w restauracji?

Data publikacji 22 sierpnia 2022


Pytanie to zdaje się być proste, ponieważ pierwsze co przychodzi nam do głowy to banały. Oczywiste jest, że podstawą restauracji jest jedzenie, najlepiej takie, które zapadnie klientowi na długo w pamięć i będzie go zachęcać do ponownych odwiedzin. Na drugim miejscu może znaleźć się wystój, dlatego że on uprzyjemnia spożycie posiłku, a także buduje przyjemny klimat oraz atmosferę restauracji. Bywa też, że wyznacza jej charakter i drogę, którą ona podąża. Miejsce kolejne, być może na równi z poprzednim stanowi personel. Mówimy tutaj zarówno o osobach odpowiedzialnych za roznoszenie jedzenia knajpie. Istotni są także osoby pracujące na kuchni, czy w obsłudze baru. Ich nastawienie i profesjonalizm często są tym, co przyciąga klienta do miejsca. Także ci ludzie są definicją dobrego imienia restauracji, bowiem dużo chętniej przychodzimy do miejsca, w którym zawsze jesteśmy witani miłym słowem i ciepłym uśmiechem. Chyba każdy zgodzi się ze stwierdzeniem, że miła i uśmiechnięta osoba za ladą przyciąga o wiele bardziej niż ktoś, kto wygląda jakby pracował tam za karę.

Faktycznie najważniejszy element

I lista mogłaby być dużo dłuższa, jednak dopiero na końcu znalazłaby się karta menu. Byłaby to pozycja całkowicie niezasłużona, ponieważ właśnie to ona pokazuje to co jest ważne w restauracji, czyli jedzenie. Podaje ona także ceny posiłków czy ich składniki, dzięki czemu dokładnie wiemy co kupujemy i ile za to płacimy. Wyobraź sobie, drogi czytelniku, że wchodzisz do ślicznej restauracji i nie dostajesz karty menu, a spis dań nie jest w żadnym miejscu pokazany. Ta sytuacja jest równie niekomfortowa co rzucająca złe światło na restauracje.

Karta menu – co powinna zawierać?

Zacznijmy od tego, że podawana nam karta stanowi pewnego rodzaju wizytówkę restauracji i jest ona tak naprawdę pierwszym prawdziwym wrażeniem, które daje nam lokal. Warto rozdzielić karty menu na dwa rodzaje: otwartą i bardziej złożoną. Ta pierwsza sprawdzi się doskonale w barach szybkiej obsługi — wszelkiego rodzaju kebabowniach czy bardziej uniwersalnym lokalom. W tym przypadkach wystarczy podanie nazwy produktu i jego ceny. Z dobrego serca można także podać składniki, z jakich przygotowujemy posiłki.

Jak wygląda karta menu w dużych restauracjach

Zupełnie inna sytuacja jest w restauracjach, które tworzone są z większym rozmachem i takich, które tworzone są dla innego typu klienta. Tutaj gość spędzi dłuższy czas i z pewnością będzie chciał go spędzić przy miłej atmosferze i bez frustracji. W tym celu pomoże rozbudowana karta menu. Jej podstawą jest okładka — to ona pokazuje jaki poziom ma restauracja. Wiadomo, że każdy będzie bardziej zadowolony z twardej okładki zamiast stosu zszytych ze sobą kartek.

Zawartość karty

No dobrze, ale co na froncie ma zawierać karta menu? Może znaleźć się tam nazwa restauracji, jakieś zdobienie, które ją charakteryzuje. Jeżeli restauracja ma jakieś recenzje to warto umieścić je w skróconej wersji.

Po otwarciu oczom klienta powinien ukazać się spis treści, który nakieruje go na konkretne dania. Oczywiście ten element można pominąć, zakładając, że większość klientów będzie po prostu przeglądać kartę, by w końcu znaleźć coś dla siebie. Przejdźmy do samych dań. Tutaj należy dobrze rozplanować jak dania będą nazwane i w jakiej kolejności ustawione. Jeśli chodzi o nazwy to dobrą decyzją jest postawienie na coś kreatywnego, ale jednocześnie prostego, tak by klient został zaintrygowany przez to danie i skuszony do zamówienia. Miłym jest także podanie dokładnych składników posiłku oraz ewentualnych jego wariantów tuż pod bazą, z której ono powstanie. Ważne dla estetyki jest to, by inne wersje były napisane mniejszą czcionką, by to główna jego część została wyróżniona.

Jak wykonać kartę menu?

Jeśli chcemy być profesjonalni i zwykły stos kartek to nie jest to co według nas powinno zostać zaprezentowane klientowi, to wybór karty menu jest prosty. Pozostaje tylko jeden problem — jak ją wykonać. Tutaj z pomocą przychodzą firmy, w których ofercie możemy znaleźć wiele rozwiązań, dzięki którym nasza karta menu będzie taka jak chcemy. Możemy wybrać wiele rodzajów okładek, a także zlecić zaprojektowania wnętrza karty menu w dokładnie taki sposób, jaki sobie zażyczymy.

Łóżko kontynentalne co to? Wyjaśniamy, czym różni się od tradycyjnego

FCG

Jako zespół redakcyjny z pasją do tematów takich jak biznes, finanse, dom, technologia, motoryzacja, lifestyle i zdrowie, z radością dzielimy się naszą wiedzą z czytelnikami. Naszym celem jest upraszczanie złożonych zagadnień, aby uczynić je przystępnymi i zrozumiałymi dla każdego.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?