Komputery i Technologia

Nowoczesne piece piekarnicze i cukiernicze

Do podstawowego wyposażenia branży gastronomicznej zdecydowanie należy zaliczyć piece piekarnicze oraz cukiernicze. To właśnie dzięki nim możliwe jest szybkie i komfortowe przygotowanie pieczywa, ciast lub innych wypieków. Myśląc o zadowoleniu klientów, najpierw warto pomyśleć o odpowiednim wyposażeniu.

Prowadzenie własnej gastronomii – nie ważne czy prowadzimy samodzielnie funkcjonującą restaurację, piekarnię czy cukiernię lub lokal w hotelu czy pensjonacie wymaga ciągłego inwestowania w nowoczesny, bezawaryjny, funkcjonalny sprzęt. Piece gastronomiczne: cukiernicze i piekarnicze zdecydowanie do takiego się zaliczają. To właśnie one mają bardzo duży wpływ na to, jak przygotujemy wypieki i ciasta, jaki będzie czas, jak nasze produkty będą postrzegane przez najważniejsze osoby – klientów.

Nowoczesne piece – nowe czy używane?

Decydując się na zakup pieca zdecydowanie najlepszym i najbardziej sprawdzonym rozwiązaniem jest oczywiście zakup nowego sprzętu. Decydując się na zakup wyposażenia bezpośrednio od wyspecjalizowanej firmy, która ma doświadczenie w sprzedaży i oferuje również doradztwo, montaż i ewentualny serwis otrzymujemy pewność, że w pełni będziemy mogli wykorzystać potencjał urządzeń. Zakup pieców używanych, choć czasem jest dobrym interesem, jest również zakupem ryzykownym i musimy brać pod uwagę to, że będzie generował dodatkowe koszty. Jeśli już chcemy piec używany, kupmy go w sprawdzonym punkcie oferującym sprzęt gastronomiczny, a nie poprzez portale aukcyjne. Nowoczesne piece można kupić w firmie gastroprodukt.pl

W jaki sposób wybrać piec piekarniczy i cukierniczy?

Przede wszystkim trzeba rozgraniczyć dwie definicje. Piec piekarniczy służy do przygotowania wszelkiego rodzaju pieczywa, natomiast piec piekarniczy do przygotowania wszelkiego rodzaju ciast, ciasteczek i tym podobnych produktów.

Na rynku dostępnych jest wiele modeli. Wybierając piec cukierniczy czy piec piekarniczy przede wszystkim należy określić własne oczekiwania i sprecyzować, co chcemy oferować. Trzeba brać pod uwagę rodzaj własnej działalności (mała gastronomia, lokalna knajpka, duża restauracja, restauracja  czy cukiernia w dużym hotelu). Nie ma sensu kupować pieca, który nie będzie w pełni wykorzystywany.

W dalszej kolejności trzeba zwracać uwagę na:

– dopasowanie rozmiaru pieca do rozmiaru kuchni,
– wagę pieca oraz możliwość jego swobodnego transportu bez ryzyka uszkodzenia,
– jakość wykonania obudowy,
– jakość wykonania poszczególnych podzespołów i elementów,
– dobre oświetlenie wnętrza,
– wykonanie wnętrza oraz grzałek,
– estetykę szyb,
– moc grzewczą oraz skuteczną możliwość regulacji,
– różnorodność funkcji,
– zabezpieczenia przed przepaleniem,
– łatwość obsługi,
– łatwość pielęgnacji,
– dostawę, montaż, rozruch i serwis, a także warunki gwarancji.

Model oraz funkcje pieca powinny być dopasowane do naszych potrzeb. W obecnych czasach ważne jest również to, aby piec był w maksymalnym stopniu energooszczędny, z uwagi na stale rosnące i niestabilne ceny prądu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *